logo

Luumupuut

Ristipölytys kannattaa
Jopa ns. itsepölytteisten luumujen sato jää vaatimattomaksi, jos niitä on istutettu puutarhaan yksinään. Lähistölle kannattaa aina istuttaa toista luumulajiketta, sillä sato suurenee huomattavasti ristipölytyksen ansiosta. ’Yleinen Punaluumu’ ja ’Victoria’ ovat hyviä yleispölyttäjiä.
Luumupuut alkavat tuottaa runsasta satoa keskimäärin 4–5 vuoden kuluttua istutuksesta.
 
Niukka leikkaus
Luumua leikataan säästeliäästi ja varhain kevättalvella (maaliskuussa) tai elokuussa, sillä puu vuotaa runsaasti mahlaa keväällä. Istutuksen yhteydessä voi lyhentää mahdollisesti liian pitkää latvaversoa. Muutoin latvuksesta poistetaan vain liian tiheässä sijaitsevat, vioittuneet ja kuolleet versot. Leikkaus tehdään samalla periaatteella myös tulevina vuosina.
 
Suojaa runko ja oksat jyrsijöiltä
Myyrät, kanit ja muut hedelmäpuiden kuorta ja juuria syövät eläimet uhkaavat jatkuvasti taimia. Runko ja alimmat oksat kannattaa suojata verkoilla, jotka voi pitää paikallaan ympäri vuoden.
Ennen lehtien puhkeamista versot ruiskutetaan varhaiskevätruiskutteella, joka tukahduttaa mm. talvehtivien luumukirvojen munat.
 
Sadonkorjuu
Luumut kerätään vasta täysin kypsinä, mutta toisinaan varhaisten syyspakkasten vuoksi hedelmät on poimittava hieman raakoina. Luumut kuitenkin jälkikypsyvät huoneenlämmössä. Ne  säilyvät kantoineen kerättynä muutaman viikon, kun lämpötila on noin 1 ºC.

Sirkkalehti
 
1642 PRUNUS CERASIFLERA ‘KOMETA' kirsikkaluumu 'Kometa'

Kirsikkaluumu Kometan hedelmä on suurehko, pyöreänmuotoinen, mutta pienikivinen ja kypsyy aikaisin. Kukinta yleensä erittäin runsas. Lajike on osittain itsepölytteinen. Kukinta usein niin aikainen ettei muut luumut ole tuolloin kukassa. Venäläinen lajike on kasvutavaltaan pensasmainen ja riippuvaoksainen. Oikein runsasta satoa varmistamaan tarvitaan toinen kirsikkaluumulajike. Sato kypsyy elokuun aikana.
 I–II (III) 2-4 mA Tuo Ra

Yleisin taimityyppi ja koko: 150-200

product
Sirkkalehti
 
1656 PRUNUS CERASIFLERA ‘PODAROK ST. PETERSBURG' kirsikkaluumu Podarok St.Peterspurgia

Kirsikkaluumu Podarok St.Peterspurgia kutsutaan myös Pietarin Lahjaksi tai pelkästään nimellä Podarok. Lajike on jalostettu tutkimusasemalla Pietarin lähellä ja rekisteröity lajikkeeksi 1999. Podarok kukkii aikaisin keväällä kuten useimmat kirsikkaluumut ja kukinta on runsas. Hedelmät ovat kullankeltaiset, suuret ja makeat. Lajike on runsassatoinen. Osittain itsepölytteinen, muuta hyötyy ehdottomasi toisesta kirsikkaluumusta joka kukkii yhtä aikaisin.
 I–IV 2-4 mA Tuo Ra

Yleisin taimityyppi ja koko: 150-200

product
Sirkkalehti
 
1764 'ANTTOLA' Luumu

Itsepölytteinen. Hedelmä on keskikokoinen, kypsänä sinipunainen ja aromikas; se muistuttaa ’Victoriaa’. Syyskuun puolivälissä kypsyvä sato on runsas ja säilyy hyvin varastoituna. Voimakaskasvuinen puu on peräisin Etelä-Savosta.
Vyöhykkeet I–III(IV).

product
Sirkkalehti
FinE  
1526 'KUNTALA' Luumu

Itsepölytteinen, kutsutaan myös nimellä ’Kuntalan Punaluumu’. Hedelmä pienehkö, punertava, makea ja aromikas. Sato kypsyy varhain. Puu kasvaa hillitysti ja tulee nuorena satoikään. Lajike on kotoisin Elimäeltä Pohjois-Kymenlaaksosta.
Vyöhykkeet I–IV.

product
Sirkkalehti
FinE  
1527 'KUOKKALA' FINE Luumu

Itsepölytteinen. Hedelmä on keskikokoinen, keltainen pohjaväri peittyy osittain violetinpunaiseen pintaväriin. Erinomainen, mehukas tuorehedelmä säilyy 2–3 viikkoa varastossa. Puu kasvaa hillitysti. Latvus on avoin ja oksat lähes vaakasuorat, minkä vuoksi oksat eivät repeile. Satoisa lajike on löydetty Jyväskylästä.
Vyöhykkeet I–III(IV).

product
Sirkkalehti
 
1685 'LAATOKAN HELMI' KELTALUUMU luumu

Keltaluumuksi ’Laatokan Helmi’ on poikkeuksellinen, sillä se on jonkin verran itsepölytteinen. Sato kuitenkin paranee ristipölytyksestä. Puu tekee hedelmää jo nuorena. Sato kypsyy jo elokuun lopulla. Maukas hedelmä on erinomainen syöntiluumu, mutta soveltuu hyvin myös talouskäyttöön.
I–IV, 3-4 m  A Tuo Ra

Yleisin taimityyppi ja koko: 150-200

product
Sirkkalehti
FinE  
1530 'SAVION KELTALUUMU' luumu

Tämä lajike tarvitsee muiden keltaluumujen tavoin pölyttäjän, jotta sadosta tulee runsas. Hedelmä on keskikokoinen tai hyvänä vuonna suuri. Makeat ja mehukkaat hedelmät soveltuvat erityisen hyvin tuorekäyttöön. Puu on hidaskasvuinen, kapealatvainen ja pienehkö. Lajike on kotoisin Uudeltamaalta.
Vyöhykkeet I–II.

product
Sirkkalehti
 
1686 SIIVOSEN KELTALUUMU luumu

’Siivosen keltaluumu’ –lajikeen hedelmät ovat meheviä ja makeita. Kiinteämaltoinen ja miedonmakuinen lajike sopii hyvin tuorekäyttöön sekä säilöntään. Hedelmät kypsyvät syyskuun lopulla. Keltaluumujen tapaan tarvitsee pölyttäjän sadon varmistamiseksi.
I–III,  2-4 m  A Tuo Ra

Yleisin taimityyppi ja koko: 150-200

product
Sirkkalehti
FinE  
1543 'SINIKKA' FINE luumu

Täysin itsepölytteinen. Runsas sato kypsyy jo elokuun lopussa. Hedelmä on sininen, sisältä tummanruskea, makea ja aromikas. Se on erinomaista sekä tuoreena että säilöttynä. Hedelmä on pienehkö, mutta se ei varise eikä halkeile kovin helposti. Hillittykasvuinen puu jää matalaksi, joten sato on helppo poimia eikä puu kaipaa leikkaamistakaan. Varhain satoikään tulevaa puuta voi  viljellä omajuurisena, sillä juurivesoja kasvaa niukasti. Lajike on löydetty Leivonmäeltä Keski-Suomesta.
Vyöhykkeet I–III(IV).

product

Evästeet