logo

Omenapuut

Omanapuut lajitellaan kesä- syys- ja talviomeniin sen mukaan kuinka suuren lämpösumman niiden hedelmien kypsyminen vaatii.

Lajikkeet
Omenapuut jaetaan käyttötavan mukaan kahteen ryhmään: talouslajikkeiden hedelmät sopivat ensisijaisesti säilöntään, kun taas herkkulajikkeiden hedelmät nautitaan sellaisenaan. Lisäksi omenapuut jaetaan sadon kypsymisajan mukaan kolmeen ryhmään. Varhaisimmat kesäomenat kypsyvät elokuun puolivälissä, syysomenien hedelmiä voi nauttia syyskuun alusta lähtien. Talviomenat poimitaan puusta hieman raakoina syys–lokakuun vaihteessa ja kypsytetään varastossa.

Myyntikoot
Normaalisti omenapuu myydään kaksivuotiaana, mutta saatavana on isompiakin puita. Seuraavaksi yleisimmät myyntikoot ovat 3–4-vuotias puu eli kokoluokka 4–6 sekä 6–8.

Perusrungot
Useimmista lajikkeista on saatavana sekä hillittykasvuisia että tavanomaiseen ’Antonovka’-perusrunkoon vartettuja omenapuita. Hillittykasvuiset perusrungot ovat B9 ja MTT1.

Hillittykasvuinen perusrunko
Puun hillittykasvuisuus ei vaikuta hedelmän kokoon! Hillittykasvuisten perusrunkojen ansiosta lajikkeiden satoikään tulo aikaistuu ja puut jäävät pienemmiksi kuin perinteisillä perusrungoilla. Puun hoito ja sadonkorjuu helpottuvat matalampien puiden ansiosta ja hedelmät värittyvät paremmin, sillä latvukseen pääsee enemmän valoa. Toisaalta juuristosta kehittyy suppeampi, minkä vuoksi puita pitää kastella tavallista enemmän etenkin viljelyn alkuvaiheessa. Pienestä juuristosta johtuen puut tarvitsevat myös tuen, etenkin kun sato painaa oksia.

Koska hillittykasvuisella perusrungolla kasvavan puun satoikä aikaistuu, voi vastaistutetussa taimessa olla hedelmiä. Ensimmäisinä vuosina kannattaa kuitenkin tehdä raakileharvennus tai poistaa hedelmänalut kokonaan, jotta puu vahvistuu ensin ja jaksaa kantaa myöhemmin satonsa.

Kesälajikkeet

Varhaisimmat kesäomenat kypsyvät elokuun puolivälissä
Sirkkalehti
 
1502 'HUVITUS' kesäomena

Aikainen kesälajike sekä herkku- ja soseomena, joka kypsyy elokuussa. Hedelmä on pienehkö, makea ja mietohappoinen; malto lähes valkoinen, hienorakeinen ja parhaimmillaan kuultavan mehukas. Hedelmä säilyy kypsyttyään pari viikkoa. Sato on runsas ja varhain alkava, mutta hieman altis omenaruvelle. Puu on hillittykasvuinen, latvus avoin ja säännöllisen kartiomainen. Hyvä pölyttäjä. Lajike on peräisin Huvituksen kartanosta vuodelta 1895. Vyöhykkeet I–IV.

product
Sirkkalehti
 
1522 'LAVIA' kesäomena

Myöhäinen kesäomena ja herkkulajike, joka kypsyy syyskuun alussa. Hedelmä on hyvin kaunis, keskikokoinen–iso ja miellyttävän makeanhappoinen, mieto. Malto on tiivis, hienorakeinen ja mehukas. Hyvin taudinkestävää lajiketta suositellaan luomuviljelyyn. Sato on vaihteleva ja puu tulee melko myöhään satoikään. Puu on voimakaskasvuinen, oksat kohtalaisen tukevat ja ulkonevat. Lajike polveutuu Lavian kansakoululla 1800-luvun lopulla kylvetyistä siemenistä. Vyöhykkeet I–IV(V).

product
Sirkkalehti
 
1506 'MAIKKI' kesäomena

Melko aikainen kotimainen kesäomena ja herkkulajike: sato kypsyy elokuun lopussa. Hedelmä on keskikokoinen tai isohko, miellyttävän aromikas ja mietohappoinen. Malto on mehukas, valkoinen, kypsänä usein punaviiruinen. Ohutkuorinen omena on valitettavan arka muumiotaudille ja omenaruvelle. Sato on runsas ja puu tulee varhain satoikään. Hillittykasvuinen ja leveä puu tarvitsee pölyttäjän taajamien ulkopuolella, mutta itse se pölyttää hyvin muut lajikkeet paitsi ’Jaspi’. Vyöhykkeet I–IV(V).

product
Sirkkalehti
 
1753 'PETTERI' kesäomena

Myöhäinen kesäomena ja herkkulajike, joka kypsyy syyskuun alussa ja voidaan varastoida useita viikkoja. Hedelmä on keskikokoinen, pohjaväriltään keltainen, mutta lähes kokonaan tummanpunaisen peitevärin peitossa. Maku on mietoarominen, makeanhappoinen; malto punertavaa. Lajike on melko kestävä sekä rupea että muumiotautia vastaan. Sato on runsas ja tasainen. Puu on kaunis, oksakulmiltaan hyvä. Suomalainen ’Lobon’ ja ’Huvituksen’ risteymä. Vyöhykkeet I–III(IV).

product
Sirkkalehti
FinE  
1509 'PIRJA' FINE kesäomena

Hyvin aikainen kotimainen kesäomena ja herkkulajike, joka kypsyy jo elokuun puolivälissä. Se on myös yksi kestävimmistä omenapuistamme. Hedelmä on keskikokoinen tai pieni, kauniin punaviiruinen; miellyttävän mietoarominen ja hienorakeinen. Tuorekäyttöön sopiva hedelmä on syötävä lyhyen ajan kuluessa. Lajike kestää melko hyvin rupea ja hyvin muumiotautia, minkä vuoksi sitä suositellaan luomuviljelyyn. Hillittykasvuinen puu tuottaa satoa runsaasti jo parin vuoden kuluttua istutuksesta. Vyöhykkeet I–VI.

product
Sirkkalehti
 
1513 'SOKERIMIRON' kesäomena

Melko myöhäinen kesä- ja herkkuomena, joka kypsyy syyskuun alussa. Hedelmä on pienehkö tai keskikokoinen. Lasten suosima hedelmä on hyvin makea ja lähes hapoton. Satoa tulee säännöllisesti, muttei kovin runsaasti, ja puu tulee melko myöhään satoikään. Puu on pystyoksainen, nopeakasvuinen, iso ja ”risuinen”, mutta vaatimaton maan laadun suhteen. Hyvä pölyttäjä. Tämä vanha venäläinen lajike tuli Suomeen 1800-luvulla. Vyöhykkeet I–V.

product
Sirkkalehti
 
1517 'SÄVSTAHOLM' kesäomena

Melko myöhäinen kesä- ja herkkuomena, jonka sato kypsyy elo–syyskuun vaihteessa ja säilyy lyhyen aikaa. Hedelmä on keskikokoinen, makeanhappoinen, erittäin mehukas ja toisinaan läpikuultava. Puu tuottaa satoa jo 2–3 vuotta istutuksen jälkeen. Puu on kohtalaisen voimakaskasvuinen, pienehkö, terve ja erinomainen pölyttäjä. Lajike lienee syntynyt vuonna 1835 Sävstaholmin kartanossa Ruotsissa. Vyöhykkeet I–IV.

product
Sirkkalehti
 
1514 'VALKEAKUULAS' kesäomena

Aikainen kesälajike sekä herkku- ja soseomena. Sato kypsyy elokuussa. Hedelmä on iso tai keskikokoinen, vaaleankeltainen. Maku on raikkaan makeanhappoinen, kypsänä hienoarominen. Malto on erittäin mehukas ja täysin kypsänä läpikuultava. Keskikokoinen, oksarakenteeltaan hyvä puu tuottaa aikaisin runsaan sadon. Hyvä yleispölyttäjä. Lajike lienee peräisin Baltiasta, mistä se levisi jo 1800-luvulla Skandinaviaan. Vyöhykkeet I–III(IV–V).

product
Sirkkalehti
 
1758 'VUOKKO' kesäomena

Melko myöhäinen kesäomena ja herkkulajike, jonka hedelmät kypsyvät elo–syyskuun vaihteessa. Hedelmä on iso tai keskikokoinen, sokerisen hapokas, malto rapeaa ja erittäin mehukasta. Tämä suomalainen lajike muistuttaa ’Valkeakuulasta’, mutta se on talvenkestävämpi ja hedelmä säilyy kauemmin, peräti kuukauden. Muumiotaudin kestävyys on lisäksi parempi, mutta lajike on altis omenaruvelle. Tämä kotimainen uutuus on runsassatoinen, voimakaskasvuinen ja oksakulmiltaan hyvä. Vyöhykkeet I–III(IV).

product

Syyslajikkeet

Syysomenien hedelmiä voi nauttia syyskuun alusta lähtien

Sirkkalehti
 
1521 'GRENMAN' syysomena

Aikainen syysomena sekä herkku- ja talouslajike, josta saa hyvää sosetta ja mehua. Hedelmät poimitaan syyskuun puolivälissä ja voidaan varastoida 5–8 viikkoa. Hedelmä on pieni, mausteinen, kohtalaisen makea, mutta sopivan hap-poinen. Malto kellanvalkea, hienorakeinen, kiinteä ja mehukas. Omenat kestävät hyvin kolhuja. Satoa tulee varhain ja kappaleluvultaan runsaasti, mutta omenan pienuuden vuoksi kilomääräisesti suhteellisen vähän. Puu on melko hillittykasvuinen, lujaoksainen, hyvä pölyttäjä ja terve. Lajike on kotoisin Mikkelin Rantakylän kartanosta 1850-luvulta. Vyöhykkeet I–V.

product
Sirkkalehti
 
1570 'HETA' syysomena

Myöhäinen syys- ja herkkulajike. Hedelmät poimitaan syyskuun puolivälissä ja kypsytetään varastossa pari viikkoa. Ne säilyvät kuukauden. Hedelmä on suuri, lähes kokonaan punainen, kiiltävä, makeanhappoinen ja jonkin verran aromikas. Malto mehukas, lähes valkoinen, usein mukana punaista. Ruvenkestävyys on melko hyvä; muumiotaudin kestävyys hyvä. Puu on satoisa, leveä ja melko voimakaskasvuinen; oksakulmat ovat kestävät. Suomalainen ’Lobon’ ja ’Huvituksen’ risteymä. Vyöhykkeet I–V.

product
Sirkkalehti
 
1503 'JASPI' syysomena

Myöhäinen kotimainen syys- ja herkkulajike. Sato kypsyy syyskuun puolivälin jälkeen ja säilyy ainakin kuukauden, jopa marraskuuhun. Hedelmä on iso tai keskikokoinen, kiiltävä; hehkuvan punainen peiteväri peittää keltaisen pohjavärin. Maku on mausteinen, makea, miedon happoinen; malto valkoinen. Ruvenkestävyys huono; muumiotaudin kestävyys melko hyvä. Puu tuottaa jo nuorena runsaasti satoa. Se on voimakaskasvuinen ja harvaoksainen; ylöspäin pyrkiviä oksia on taivutettava. Vyöhykkeet I–III(IV).

product
Sirkkalehti
 
1751 'JÄTTIMELBA' syysomena

Aikainen syys- ja herkkuomena, joka kypsyy syyskuun alkupuolella ja säilyy 3–4 viikkoa. Hedelmä on suuri, kolhuja kestävä ja herkullisen aromikas, mietohappoinen; malto valkoinen, mehukas ja rapea. Terveempi kuin ’Melba’: ruvenkestävyys on melko hyvä, muumiontaudin kestävyys tosin huono. Sato on joka vuosi erittäin runsas. Puu on rehevä, vanhana jopa riippuvaoksainen. Se pölyttää hyvin muut aikaiset lajikkeet paitsi ’Samon’. Suomalainen risteymä ’Melba’ x ’Huvitus’.  Vyöhykkeet I–III(IV).

product
Sirkkalehti
 
1504 'KELTAKANELI' syysomena

Myöhäinen syys- ja talousomena, jonka sato kypsyy syyskuun puolivälin jälkeen ja säilyy kuukauden. Hedelmä on pienehkö, aromiltaan kanelimainen, imelä, mietohappoinen; malto on rapea. Yleensä terve lajike kestää kohtalaisesta omenarupea. Puu tulee myöhään satoikään, mutta sen jälkeen sato on runsas jopa vähällä hoidolla. Voimakaskasvuisen puun oksat suuntautuvat jyrkästi ylöspäin, joten niitä tulee taivuttaa. Erinomainen yleispölyttäjä. Tämä venäläinen lajike tuotiin Suomeen 1881.  Vyöhykkeet I–V(VI).

product
Sirkkalehti
 
1507 'MAKE' syysomena

Aikainen syyslajike, jonka herkullinen tuoreeltaan nautittava sato kypsyy syyskuun puolivälissä. Hedelmiä voi varastoida marraskuuhun saakka. Hedelmä on iso, makea ja lievästi happoinen, malloltaan mehukas ja murea. Lajikkeen ruvenkestävyys on melko hyvä, mutta muumiotauti tarttuu herkästi. Puu tulee myöhään satoikään ja se on voimakaskasvuinen. Tämä suomalainen lajike on jalostettu  risteyttämällä ’Atlas’ ja ’Keltainen Syyskalvilli’.  Vyöhykkeet I–III.

product
Sirkkalehti
FinE  
1752 'PEKKA' syysomena

Myöhäinen syys- ja herkkulajike. Omenat kypsyvät syyskuun lopussa ja säilyvät noin kuukauden. Hedelmä on poikkeuksellisen tumma ja punaista väriä on runsaasti myös mallossa, niinpä mehusta tulee punaista. Omena on pieni tai enintään keskikokoinen, vahvakuorisena kolhuja kestävä ja erittäin makea. Puu on pieni, oksistoltaan sopivan harva ja laajakulmainen. Se kestää hyvin muumiotautia ja melko hyvin rupea. Kotimainen risteymä ’Lobo’ x ’Huvitus’. Vyöhykkeet I–V.

product
Sirkkalehti
 
1754 'PUNA-ANTONOVKA' syysomena

Myöhäinen syysomena ja talouslajike, jonka sato kypsyy syyskuun lopussa ja säilyy kaksi kuukautta. Hedelmä kypsyy siten aiemmin kuin ’Antonovkalla’, joka luokitellaan talviomenaksi. Lämpösummavaatimus 1200 on kuitenkin korkea, joten lajike ehtii valmistua kunnolla vain Etelä-Suomessa. Hedelmä on hyvin suuri, vahvasti hapan ja aromikas. Sato on runsas, mutta ohutkuorisena hieman altis omenaruvelle ja muumiotaudille. Uusi kotimainen risteymä ’Antonovka’ x ’Lobo’.  Vyöhykkeet I–IV(V).

product
Sirkkalehti
 
1508 'PUNAINEN MELBA' syysomena

Myöhäinen syysomena sekä herkku- ja talousomena, joka kypsyy syyskuun lopussa. Hedelmä sopii talouskäytössä hyvin soseeksi ja mehuksi. Se on keskikokoinen–suuri, persikalle tuoksuva. Maku on erittäin hieno, makeahko ja miedosti happoinen; malto valkoinen, pienirakeinen ja mehukas. Helposti kolhiutuva omena on ruvenaltis. Puu tulee satoikään varhain ja tuottaa runsaan sadon. Se on vahvaoksainen ja yleensä melko voimakaskasvuinen. Hyvä pölyttäjä.  Vyöhykkeet I–III.

product
Sirkkalehti
 
1510 'PUNAKANELI' syysomena

Myöhäinen syys- ja talousomena. Sato kypsyy syyskuun puolivälin jälkeen ja säilyy muutamia viikkoja. Hedelmä on pienehkö, selvästi kanelilta maistuva, imelä, mietohappoinen; malto on rapea. Terve lajike kestää kohtalaisesta omenarupea ja sitä suositellaan luomuviljelyyn. Puu tulee myöhään satoikään, mutta sen jälkeen sato on runsas jopa vähällä hoidolla. Voimakaskasvuisen ja harvalatvaisen puun oksat suuntautuvat jyrkästi ylöspäin, joten niitä tulee taivuttaa. Erinomainen yleispölyttäjä. Vuodesta 1896 lähtien Suomessa viljelty lajike on edelleen yksi suosituimmista.  Vyöhykkeet I–V.

product
Sirkkalehti
FinE  
1512 'SAMO' FINE syysomena

Aikainen syys- ja herkkulajike, jonka sato on poimintakypsä syyskuun alkupuolella ja säilyy lokakuuhun. Hedelmä on keskikokoinen tai suuri, mietoarominen, raikkaan makeanhappoinen; malto kellanvalkoinen, rapea ja mehukas. Ruven ja muumiotaudin kestävyys melko hyvä. Sato runsas ja säännöllinen. Puu on matalahko, leveä, oksakulmiltaan kestävä ja kukkii aikaisin keväällä. Kotimainen jaloste ’Melba’ x ’Huvitus’. Vyöhykkeet I–III(IV).

product
Sirkkalehti
FinE  
1571 'SANDRA' FINE syysomena

Myöhäinen syys- ja herkkulajike, joka on nautintakypsä syyskuun loppupuolella. Hedelmät säilyvät varastossa noin kuukauden. Hedelmä on keskikokoinen, miellyttävän mietoarominen. Malto on mehukas, karkean isorakeinen, vihertävänkeltainen ja punajuovainen. Kohtalaisen satoisa ja terve lajike sopii luomuviljelyyn: sen ruvenkestävyys on melko hyvä, muumiotaudin kestävyys hyvä. Puu on melko voimakaskasvuinen, leveähkö ja lehtevä, oksakulmat tukevat. Suomalainen risteymä ’Lobo’ x ’Huvitus’. Vyöhykkeet I–V.

product
Sirkkalehti
 
1511 'SARIOLA' syysomena

Hyvin myöhäinen syysomena sekä herkku- ja talouslajike, jonka omenat ovat nautintakypsiä syys–lokakuun vaihteessa ja säilyvät viikkokausia. Hedelmä on pienehkö tai keskikokoinen , makeanhappoinen, aromiltaan erikoinen; malto tiivis, hienorakeinen ja mehukas. Sato on keskinkertainen. Puu tulee myöhään satoikään; oksat ovat tanakat mutta ylöspäin suuntautuvat. Terveytensä vuoksi lajike sopi luomuviljelyyn. Se tarvitsee toisen lajikkeen lähelleen pölyttyäkseen. Kotoisin Hämeestä Eräjärveltä 1900-luvun alusta. Vyöhykkeet I–V.

product
Sirkkalehti
 
1546 'SYYSJUOVIKAS' ('SYYSVIIRU') syysomena

Myöhäinen syysomena ja talouslajike, joka kypsyy nautittavaksi syyskuun lopussa ja säilyy muutamia viikkoja. Hedelmä on yleensä iso, raikkaan happoinen; malto mehukas ja melko tiivis. Sato on kohtalaisen suuri. Puu on terve ja melko voimakaskasvuinen. Oksakulmat ovat niin hyvät, että leikkaustarve on hyvin vähäinen. Alkuperältään tuntematon lajike tuotiin Suomeen jo 1800-luvun lopulla. Vyöhykkeet I–IV(V).

product
Sirkkalehti
 
1568 'SÄRSÖ' syysomena

Myöhäinen syysomena sekä herkku- ja talouslajike, jonka sato kypsyy syys–lokakuun vaihteessa ja säilyy useita viikkoja. Omenista saa erinomaista vaaleaa sosetta. Hedelmä on suuri tai keskikokoinen, lievästi happoinen, makeahko; malto aluksi kiinteä, mutta nopeasti mureutuva ja mehukas. Hyvin ruvenkestävä ja muutoinkin terve lajike sopii luomuviljelyyn. Melko nopeakasvuinen puu tulee nuorena satoikään, mutta sato on jaksottainen. Lajike tuotiin Suomeen 1950-luvulla Ruotsista. Vyöhykkeet I–IV.

product
Sirkkalehti
 
1762 'TALLINNAN PÄÄRYNÄOMENA' syysomena

 

Aikainen syys- ja herkkuomena: sato kypsyy syyskuun alkupuolella ja säilyy muutamia viikkoja. Tunnetaan myös nimellä ’Räävelin Päärynäomena’. Hedelmä on keskikokoinen, erittäin maukas ja hienoarominen, päärynää muistuttava. Malto on kiinteä ja rapea, C-vitamiinipitoisuus on korkea. Ruven- ja muumiotaudin kestävä lajike sopii luomuviljelyyn. Sato on pieni ja puu tulee myöhään satoikään. Jyrkät oksakulmat vaativat säännöllistä taivuttamista. Vanha virolainen lajike. Vyöhykkeet I–III(IV).

product

Talvilajikkeet

Talviomenat poimitaan puusta hieman raakoina syys-lokakuun vaihteessa ja kypsytetään varastossa.
Sirkkalehti
 
1500 'ANTONOVKA' talviomena

 

Talvi- ja talouslajike, jonka hedelmät poimitaan lokakuun alussa. Ne kypsyvät varastossa muutaman viikon ja säilyvät pari kuukautta. Hedelmä on tavallisesti suuri, vahvan happoinen, hivenen aromikas; malto valkoinen ja tiivis. Yleensä erittäin satoisa puu voi tuottaa reilut 150 kg omenia! Puu tulee aikaisin satoikään ja se on melko voimakaskasvuinen ja tanakkaoksainen. Hyvin rupea ja muumiotautia kestävä ukrainalainen lajike sopii luomuviljelyyn. Sitä on viljelty Suomessa 1850-luvulta lähtien. Vyöhykkeet I–V.

product
Sirkkalehti
FinE  
1573 'KONSTA' FINE talviomena

Talviomena sekä herkku- ja talouslajike. Hedelmät poimitaan syyskuun lopussa, ne kypsyvät pari viikkoa ja säilyvät jopa 6 viikkoa joulukuuhun. Hedelmä on suuri tai keskikokoinen, lähes kauttaaltaan punainen. Maku on hapahko ja mietoarominen; malto valkoinen ja karkea. Lajike on hyvin ruvenkestävä ja melko kestävä muumiotautia vastaan, joten sitä suositellaan luomuviljelyyn. Puu on pieni, hillittykasvuinen ja leveähkö. Kotimainen ’Lobon’ ja ’Antonovkan’ risteymä, jota suositellaan rupialttiin ’Atlaksen’ tilalle. Vyöhykkeet I–V.

product
Sirkkalehti
 
1505 'LOBO' talviomena

Talvi- ja herkkulajike. Tämä tummanpunainen omena on suomalaisten hedelmätarhojen päälajike. Omenat poimitaan lokakuun alussa ja nautitaan marras–joulukuussa. Hedelmä on keskisuuri tai suuri, paksukuorinen ja vahainen. Maku on mietohappoinen, aromikas ja mausteinen; malto mehukas, pehmeä ja hienorakeinen. Sato on runsas ja kasvutavaltaan keskivoimakas puu tulee nuorena satoikään. Ruvenarka lajike on kotoisin Kanadasta. Vyöhykkeet I–III.

 

product
Sirkkalehti
 
1755 'TALVIKANELI' talviomena

Talviomena sekä herkku- ja talouslajike, joka valmistuu korjuukypsäksi syyskuun lopulla lämpösumman ollessa 1240°C , ja on nautintakypsä parin viikon varastoinnin jälkeen. Omena säilyy varastossa joulukuuhun. Se on suuri, makea ja kanelille maistuva; malto on rapeahko, vihertävänvalkoinen.

Kotimainen ’Talvikaneli’ on peräisin risteytyksestä ’Lobo’ x ’Punakaneli’.  Hedelmä on kypsänä yhtä punainen kuin ’Lobo’ ja kookkaampi kuin ’Punakaneli’. Lajike kestää hyvin muumiotautia ja melko hyvin rupea. Sato on joinakin vuosina vaatimaton, toisina vuosina taas runsaskin. Puu on rehevä ja oksakulmat avarat mutta kohenevat, kuitenkin paremmat kuin Punakaneli-lajikkeella. Vyöhykkeet I–V.

product
Sirkkalehti
 
1757 'TOBIAS' talviomena

Talvi- ja herkkuomena, joka korjataan syyskuun loppupuolella ja nautitaan parin viikon varastoinnin jälkeen. Omena säilyy hyvänä 6–8 viikkoa, muttei jouluun. Hedelmä on keskikokoinen tai suuri ja vahvakuorinen, joten se kestää hyvin käsittelyä. Maku on aromikas ja makea, mallossa on punaista väriä. Sato on säännöllinen ja runsas. Lajike kestää melko hyvin hedelmärupea ja hyvin muumiotautia. Puu on voimakaskasvuinen, levenevä ja oksakulmat avarat. Tämä suomalainen uutuuslajike on risteymä ’Lobo’ x ’Huvitus’. Se talvehtii Oulun korkeudella saakka, mutta ehtii kypsyä kunnolla vain Etelä-Suomessa. Vyöhykkeet I–V.

product
Sirkkalehti
 
1515 'ÅKERÖ' talviomena

’Åkerö’

Talvi- ja herkkuomena, joka valmistuu korjuukypsäksi syyskuun lopulla, saavuttaa nautintakypsyyden muutaman viikon varastoinnin jälkeen ja säilyy pari kuukautta. Hedelmä on keskikokoinen; makea, lievästi happoinen ja omalaatuisen mausteinen; malto karkearakeinen, kiinteä ja kova. Lajike on kohtalaisen ruvenkestävä, mutta altis tuppilohomeelle. Sato on jaksottainen eikä kovin runsas. Puu tulee myöhään satoikään. Koska se on voimakaskasvuinen ja pystyoksainen, oksia kannattaa taivuttaa. Tätä ruotsalaista lajiketta on kasvatettu Suomessa 1870-luvulta lähtien. Vyöhykkeet I–III(IV).

product

Evästeet