logo

Köynnökset

Villiviinit ja köynöskuusamat

 
1284 ACTINIDIA KOLOMIKTA kiinanlaikkuköynnös

Tuoksuvat valkoiset pikkukukat kesäkuussa. Lehtiin muodostuu valkoisia ja vaaleanpunaisia laikkuja, jotka muuttuvat syvänpunaisiksi kesän kuluessa ja lehdistö saa lopulta ruosteenpunaisen ruska-asun. Laikkuja on eniten hedekasveissa. Emikasvit tuottavat syyskuussa kypsyviä, parin sentin kokoisia syötäviä hedelmiä. Jäykät versot sidotaan tukeen. Laikkuköynnöksiä leikataan vain tarvittaessa ja vasta elokuussa, sillä niillä on keväällä voimakas mahlavuoto. Laji menestyy jopa Oulun korkeudella V-vyöhykkeellä, kun juuristo suojataan.

Yleisin taimityyppi ja koko: astiataimena 40–50 cm.

I–III(IV) 2–4 m A–Pv Tuo Ra+++

product
Sirkkalehti
FinE  
1245 ACTINIDIA KOLOMICTA 'ANNIKKI' Kiinanlaikkuköynnös 'Annikki'

’Annikki’ -lajikkeella on tuoksuvat, valkoiset pikkukukat kesäkuussa. Emikasvit tuottavat syyskuussa kypsyviä syötäviä parin sentin mittaisia hedelmiä. Emikasvit värittyvät huonommin kuin hedekasvit, jotka ovat usein lehdistöltään valkean-punertavan laikukkaita ja niiden väritys  syvenee syksyä kohti. Laikkuköynnöksiä leikataan vain tarvittaessa ja vasta elokuussa, sillä niillä on voimakas mahlavuoto keväällä.
Käyttö: yksittäin, ryhmissä, aidanteena, taustapensaana
I–IV(V),  1,5-2m x 1-5-2 m A, Kuiva,  Ra++

Yleisin taimityyppi ja koko: astiataimena 30–50 cm.

product
 
1285 ARISTOLOCHIA MACROPHYLLA lännenpiippuköynnös

Itse tukeen kiertyvä ja leikkausta sietävä, tuulensuojaisan, varjoisan ja kostean paikan köynnös. Herttamaiset, 10–30 sentin kokoiset lehdet puhkeavat myöhään keväällä, mutta tuleentuvat niin myöhään syksyllä, että ne eivät  ehdi kellastua, vaan lakastuvat syyspakkasissa. Kellanvihreät piippumaiset kukat jäävät lehtien alle. Laji talvehtii Raahe–Kuopio -linjalla, mutta Oulun korkeudella versot paleltuvat osittain.

Yleisin taimityyppi ja koko: astiataimena 40–50 cm.

I–IV(V) 4–6 m Pv–V Tuo Ra+++

product
 
1286 CELASTRUS ORBICULATUS japaninkelasköynnös

Tukensa ympärille voimakkaasti kiertyvä köynnös. Mitättömän pienet, kellanvihreät kukat puhkeavat kesäkuussa. Tiheä, kiiltävä, pyöreä tai soikea lehdistö on syksyllä keltainen. Lehdettömään aikaan köynnöstä koristavat oranssinkeltaiset, ei-syötävät ”marjat”, joiden kuoren välistä pilkottavat punaiset siemenet. Kelasköynnös on terve, nopeakasvuinen ja helppohoitoinen. Sitä ei tarvitse leikata usein, mutta tarvittaessa köynnös kestää alasleikkauksen. Ravinteikas maa.

Yleisin taimityyppi ja koko: astiataimena 40–50 cm.

I–IV(V) 4–8 m A–Pv Tuo Ra++

product
 
1269 HUMULUS LUPULUS humala

Nopeakasvuinen perennamainen köynnös, jonka maanpäälliset osat kuolevat talveksi. Humala kiertyy itse tukeen ja nousee yhdessä kesässä useiden metrien korkeuteen. Hedekasvit tunnistaa leveistä röyhykukinnoista, jotka puhkeavat kesäkuussa. Emiyksilöillä on loppukesällä vaaleanvihreät käpymäiset tähkät, joita käytetään oluen mausteena. Humala suosii varjoisaa ja hikevää kasvupaikkaa, missä se säästyy härmältä ja tuhohyönteisiltä.

Yleisin taimityyppi ja koko: astiataimena

I–VII 3–5 m A–V Tuo–Kos Ra++

product
 
1290 HYDRANGEA ANOMALA SUBSP. PETIOLARIS köynnöshortensia

Laji tarttuu kiipimäjuurillaan tiukasti eri pintoihin, kuten puunrunkoon. Se sopii myös maata pitkin leviäväksi peittokasviksi. Se kasvaa aluksi hitaasti. Suuret lumivalkoiset kukinnot ovat koristeelliset keskikesästä syksyyn. Lehdistö on terve, kiiltävä ja ruohonvihreä, syysasussaan keltainen. Jäykät punaruskeat varret. Köynnöstä leikataan mahdollisimman harvoin ja vähän. Ravinteikas, hapan maa ja varjoinen kasvupaikka.

Yleisin taimityyppi ja koko:  astiataimena 40–50 cm.

I–III 3–8 m Pv–V Tuo Ra+++ Ca-

product
Sirkkalehti
 
1270 LONICERA X BROWNII 'DROPMORE SCARLET' tuliköynnöskuusama

Tukeen kiertyvä köynnös kukkii runsaasti keskikesällä, minkä jälkeen yksittäisiä kukkia puhkeaa syksyyn saakka. Kukat ovat punaoranssit, kapean torvimaiset, miedosti tuoksuvat. Kasvusto nuorennetaan keväällä vanhimpia versoja harventamalla. Ravinteikas ja tuore, aurinkoinen tai puolivarjoinen kasvupaikka.

Yleisin taimityyppi ja koko:

astiataimena 40–50 cm.

I–II 2–4 m A–Pv Tuo Ra+++ Ca+

product
Sirkkalehti
 
1272 LONICERA CAPRIFOLIUM tuoksuköynnöskuusama

Tukeen kiertyvä köynnös kukkii kesä–heinäkuussa. Kermanvalkoiset, hennosti punertavat kukat tuoksuvat raikkaasti. Tuoksu on voimakkain illalla. Kun versojen annetaan kasvaa maata myöten, laji talvehtii jopa V-vyöhykkeellä asti lumihangen suojassa. Kasvusto nuorennetaan keväällä vanhimpia versoja harventamalla. Ravinteikas ja tuore, aurinkoinen tai puolivarjoinen kasvupaikka.

Yleisin taimityyppi ja koko: astiataimena 40–50 cm.

I–III 2–4 m A–Pv Tuo Ra+++ Ca+

product
Sirkkalehti
FinE  
1730 LONICERA DIOICA kevätköynnöskuusama

Tukeen kiertyvä tai pengerryksiin sopiva, sukunsa kestävin köynnös. Kevätköynnöskuusama viihtyy runsasravinteisessa maassa. Se kukkii keskikesällä, pienin kellertävänpunaisin kukin. Kuusaman lehdistö on kauniin harmaanvihreä.
Käyttö: yksittäin, ryhmissä, isoissa ruukuissa, rinnekasvina.
I-V (VI),  1,5 -2 / 1,5-2, A-Pv,  Tuo Ra+++ Ca-

Yl. taimityyppi ja koko: astiataimi 30–50 cm.

product
Sirkkalehti
 
1271 LONICERA PERICLYMENUM 'SEROTINA' koreaköynnöskuusama

Tukeen kiertyvä köynnös kukkii keskikesällä. Valkoinen, ulkopinnalta tummanliilanpunainen kukka kellastuu vanhetessaan. Kukinnon alta puuttuvat yhteen kasvaneet lehtiparit, jotka ovat tyypillisiä kuusamille. Nuorennetaan keväällä vanhimpia versoja harventamalla. Ravinteikas, tuore, aurinkoinen–puolivarjoinen kasvupaikka.

Yleisin taimityyppi ja koko:

astiataimena 40–50 cm.

I–III 2–4 m A–Pv Tuo Ra+++ Ca+

product
Sirkkalehti
 
1273 PARTHENOCISSUS INSERTA säleikkövilliviini

Tuen ympärille kiertyvä säleikkövilliviini kasvaa nopeasti ja sopii paitsi seinustalle myös maanpeittäjäksi. Lehdet ovat yleensä viisisormiset; punainen syysväri on tummempi kuin imukärhivilliviinillä. Kitkerät sinimustat marjat. Melko vaatimaton kasvupaikan suhteen. Köynnös nuorennetaan mieluiten harventamalla vanhimpia versoja, mutta se sietää myös alasleikkauksen.

Yleisin taimityyppi ja koko: astiataimena 30–50 cm.

I–V 4–8 m A–V Tuo Ra++

product
Sirkkalehti
 
1291 PARTHENOCISSUS QUINQUEFOLIA imukärhivilliviini

Laji takertuu tiukasti seinään imukärhillään. Se kasvaa nopeasti ja sopii paitsi seinustalle myös maanpeittäjäksi. Lehdet ovat viisisormiset, syksyllä loistavanpunaiset. Kitkerät sinimustat marjat. Köynnös nuorennetaan mieluiten harventamalla vanhimpia versoja, mutta se sietää myös alasleikkauksen.

Yleisin taimityyppi ja koko: astiataimena 30–50 cm.

I–IV 4–10 m A–Pv Tuo Ra++

product

Evästeet