logo

Koristeomenapuut

Koristeomenapuut ovat Suomessa yksi kauneimpia kukkivia puita. Ne ovat kohtalaisen kestäviä ja usein niillä on myös koristearvoa myös syksyllä pienten omenien saadessa syysvärin.

Sirkkalehti
 
1582 MALUS 'AAMURUSKO' purppuraomenapuu

Puolikerrannaiset kukat ovat nuppuisina vaaleanpunaiset, avoimina vaaleanroosat ja noin 3,5 cm leveät. Kukinta on kohtalaisen runsasta. Hedelmiä muodostuu melko vähän. Ne ovat kaksiväriset, puna-keltaiset ja halkaisijaltaan vain 1,5 cm. Siro-oksainen, hieman keskikokoa isompi puu on peräisin Helsingin Lauttasaaresta.

I–IV 3–5 m A Tuo Ra+++ Ca+

Yleisin taimityyppi ja koko: astiataimi 150–200 cm, 

product
Sirkkalehti
 
1532 MALUS 'DOLGO' marjaomenapuu

Runsaana joka kesä toistuva valkoinen kukinta alkaa varhain kevätkesällä. ’Dolgo’  sopii MTT:n tutkimusten mukaan erinomaisesti aikaisin kypsyvien kesäomenapuiden, kuten ’Pirja’, ’Petteri’  ja ’Vuokko’  pölyttäjäksi.  Se pölyttää tehokkaasti myös monen syysomenan, kuten ’Jaspin’  ja ’Punaisen Melban’.

’Dolgon’ kirkkaanpunaiset pienet hedelmät säilyvät oksilla pitkälle talveen. Aromikkaat ja kirpeänhappamat omenat värjäävät hillon punaiseksi. Ruvenkestävä hillittykasvuinen puu jää melko matalaksi – siitä tulee vain hiukan korkeampi kuin leveä. Tämä marjaomenapuun siementaimi on kotoisin Venäjältä, mutta se tuli myyntiin Yhdysvalloissa vuonna 1917.

I–V(VI) 3–5 m A Kui–Tuo Ra++ Ca+

Yleisin taimityyppi ja koko: astiataimi 150–200 cm

product
Sirkkalehti
 
1551 MALUS 'ERSTAA' paratiisiomenapuu

Valkoisia kukkia kehittyy runsaasti nuoreenkin puuhun. ’Erstaa’ sopii monen aikaisen tarhaomenapuun pölyttäjäksi. Sen hedelmät  ovat keltaiset, punakylkiset, kolmen sentin kokoiset. Aromikkaat ja happoiset, talouskäyttöön sopivat omenat kypsyvät syyskuun lopulla ja säilyvät kuukauden. Puu kasvaa hillitysti, ja notkeat oksat riippuvat kärjistään. Tämä marja- ja tarhaomenapuun risteymä syntyi Erstan puutarhassa Nastolan Villähteellä noin 1870-luvulla.

I–V(VI) 4–5 m A Kui–Tuo Ra++ Ca+

Yleisin taimityyppi ja koko: astiataimi 150–200 cm.

product
Sirkkalehti
 
1538 MALUS 'HOPA' purppuraomenapuu

Kestävä ja runsaasti kukkiva liilapunakukkainen puu. Teriö on 4–5 cm leveä ja sitä kirjoo vaalea tähtimäinen kuvio. Oranssinpunaiset kaksisenttiset hedelmät. Lehdistö punertaa kauniisti puhjetessaan. ’Hopa’ on peräisin 1920-luvulta.

I–V 4–6 m A Kui–Tuo Ra++ Ca+

Yleisin taimityyppi ja koko: astiataimi 150–200 cm.

product
Sirkkalehti
 
1537 MALUS 'HYVINGIENSIS' rautatienomenapuu

Riippaoksainen puu kukkii runsaasti touko–kesäkuun vaihteessa. Kukka on valkoinen, nuppuisena vaaleanpunainen, 4 cm leveä. Koristeelliset kellanvihreät, auringon puolelta punertavat hedelmät ovat suhteellisen isoja, 4–5-senttisiä. Ne ovat lisäksi mehukkaita ja kelpaavat hyvin talouskäyttöön. Lehdet ovat isot, puhtaan vihreät. Rautatienomenapuu on komeimpia riippapuitamme ja peräisin VR:n taimistolta Hyvinkäältä. Kuva myös sivulla 147.

I–V 2–4 m A Tuo Ra+++ Ca+

Yleisin taimityyppi ja koko: astiataimi 175–200 cm. 

product
Sirkkalehti
 
1583 MALUS 'KADETTI' purppuraomenapuu

’Kadetti’ kukkii aikaisin ja erittäin runsaasti. Kukka on vaaleanpunainen, halkaisijaltaan 4,5 cm. Hedelmiäkin muodostuu paljon ja ne säilyvät pitkälle talveen. Ne ovat kirkkaan punaiset, isohkot. Leveälatvaisen, melko ison puun lehdistö punertaa puhjetessaan, myöhemmin se on vihreä. ’Kadetti’ on löydetty Helsingin Munkkiniemestä Kadetintieltä.

I–III(IV) 4–5 m A Tuo Ra+++ Ca+

Yleisin taimityyppi ja koko: astiataimi 150–200 cm.

product
Sirkkalehti
 
1787 MALUS 'KIRJAILIJA' purppuraomenapuu

 

Suurikukkaisin Helsingistä löydetty koristeomenapuu. Kukka on tumman liilanpunainen ja keskimäärin 6,5 cm leveä. Kukinta on aikainen ja melko runsas. Punaoransseja, vain 1,5 cm leveitä hedelmiä kehittyy vähän. Lehdistö punertaa hieman; puu on iso ja hyvin leveä. Alun perin mahdollisesti Venäjältä tuotu lajike on otettu lisäykseen Kirjailijanpuistosta Töölöstä ja Kiskonpuistosta Ruskeasuolta.

I–III 4–6 m A Tuo Ra+++ Ca+

Yleisin taimityyppi ja koko: astiataimi 150–200 cm.

product
Sirkkalehti
 
1786 MALUS 'LINNANMÄKI' purppuraomenapuu

Kukat ovat puolikerrannaiset, purppuranpunaiset ja 3,5 cm leveät. Keskellä on valkoinen tähtikuvio. Kukinta on myöhäinen ja runsas. Marjamaisilla, halkaisijaltaan 1,3 sentin kokoisilla, viininpunaisilla ja punamaltoisilla hedelmillä ei ole erityistä koristearvoa. Lehdet ovat punasävyiset. Hyvin matala, lähes pensasmainen puu on kotoisin Helsingistä Linnanmäen lähellä sijaitsevasta Alppipuistosta.

I–III(IV) 2–3 m A Tuo Ra+++ Ca+

Yleisin taimityyppi ja koko: astiataimi 150–200 cm.

product
Sirkkalehti
 
1534 MALUS 'MAKAMIK' purppuraomenapuu

Puu kukkii runsaasti joka vuosi touko–kesäkuun vaihteessa. Aluksi tummanpunaiset, noin viisisenttiset kukat vaalenevat kukinnan loppua kohti. Hedelmät ovat kirkkaanpunaisia, 2–3 cm leveitä, pyöreitä. Lehdet punertavat puhjetessaan, myöhemmin ne ovat pronssinsävyiset. Lajike on kotoisin Ontariosta Kanadasta vuodelta 1933.

I–V 3–4 m A Tuo Ra+++ Ca+

Yleisin taimityyppi ja koko: astiataimi 150–200 cm.

product
Sirkkalehti
 
1585 MALUS 'MARJATTA' purppuraomenapuu

Tummanliilanpunaiset kukat ja punavihreät lehdet. Runsaslukuiset hedelmät ovat tummanpunaiset ja marjamaisen pienet, happamat. Tämä kotimainen puu on peräisin risteytyksestä, jossa emona oli hyvin kestävän marjaomenapuun ja marjaomenapensaan risteymä. Pölyttäjä oli jokin punakukkainen puolalainen koristeomenapuu. Tämä uutuuslajike menestyy ainakin IV-vyöhykkeellä.

I–IV 3–5 m A Tuo Ra+++ Ca+

Yleisin taimityyppi ja koko: astiataimi 150–200.

product
Sirkkalehti
 
1533 MALUS PRUNIFOLIA 'OPPIO' siperianomenapuu

Valkoisia kukkia kehittyy ylenpalttisesti jo taimiin ja kussakin kääpiöversossa on 6–10 kukkaa. Myös tummanpunaiset, soikeat ja 2,5–3 sentin kokoiset hedelmät ovat koristeelliset. Lehdet tummanvihreät ja melko kiiltävät, alta hienonukkaiset. Kapea latvus levenee vanhetessaan. Lajikkeen emopuu oli istutettu vuonna 1930 Oppio-nimisen rakennuksen pihalle. Paikka on nykyisen Jyväskylän yliopiston puistoa.

I–IV 5–10 m A Kui–Tuo Ra+++ Ca+

Yleisin taimityyppi ja koko: astiataimi 150–200 cm.

product
Sirkkalehti
 
1918 MALUS 'RANETKA PURPUROVAJA' ('RANETKA') paratiisiomenapuu

Kapealatvainen pieni puu sopii hyvin jopa katualueelle – etenkin kun sen pienet hedelmät eivät varistuaan juurikaan haittaa liikennettä. Puu kukkii valkoisenaan jo nuorena. Kukkia ja hedelmiä kehittyy erittäin paljon, ja koristeellisen punaiset hedelmät pysyvät oksilla kauan. Hillittykasvuisen puun oksistosta kehittyy vähitellen puolittain riippuva. ”Punainen kaunotar Altailta” on tarha- ja marjaomenapuun risteymä 1900-luvun alusta Venäjältä.

I–V 3–6 m A Kui–Tuo Ra++ Ca+

Yleisin taimityyppi ja koko: astiataimi 150–200 cm.

product
Sirkkalehti
 
1584 MALUS 'RIXI' purppuraomenapuu

Kukinta on niin runsasta, että se peittää lehdet. Kukat ovat vaaleahkon liilanpunaiset, usein puolikerrannaiset ja 4 cm leveät. Hedelmä kehittyy myös runsaasti. Ne ovat punaisia, pienehköjä (1,7 cm leveitä) eivätkä juuri erotu lehdistöstä. Lehdet punertavat nuorina. Tämä keskikokoinen puu on löydetty Helsingistä Lauttasaaresta.

I–III 3–4 m A Tuo Ra+++ Ca+

Yleisin taimityyppi ja koko: astiataimi 150–200 cm

product
Sirkkalehti
 
1536 MALUS 'ROYALTY' purppuraomenapuu

Puun olemus on tumma koko kasvukauden: kukat ovat tumman purppuraiset, samoin lehdet ja hedelmät. Kukat ovat 4–5 cm leveät; pyöreät hedelmät vain 1,5 sentin kokoiset. Lehdet liuskoittuvat toisinaan lievästi. Puu on terve, keskikokoinen ja leveälatvainen. Se on kotoisin Saskatoonista Kanadasta.

I–III(IV) 3–4 m A Tuo Ra+++ Ca+

Yleisin taimityyppi ja koko: astiataimi 150–200 cm.

product

Evästeet